Mihaela Devald Roksandić

  • Mihaela Devald Roksandić - završila je Školu za klasični balet te dodiplomski studij baletne pedagogije pri Akademiji dramske umjetnosti kao i diplomski studij pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. god. zaposlena je u HNK u Zagrebu kao solistica, a zatim i prvakinja Baleta, a od 2016. godine i kao baletna majstorica. Stručno se usavršavala na Moskovskom akademskom koreografskom učilištu (MAHU). Tijekom karijere ostvarila je mnoge glavne i velike uloge kako u klasičnom tako i u modernom baletnom repertoaru.

    Po završetku plesačke karijere počinje se baviti pedagoškim radom te surađuje sa Školom za klasični balet u Zagrebu kao vanjski suradnik. Objavljuje stručne članke i tekstove s plesno-pedagoškog područja na Baleti.hr te u časopisu Kretanja gdje je i članica uredništva. Surađuje s plesnim odsjekom Akademije dramske umjetnosti kao vanjski suradnik te provodi seminarsku nastavu na kolegiju pedagogije, asistentica je na kolegijima povjesti plesa i metodike klasičnog baleta te predaje izborni kolegij plesna pedagogija.

    Dobitnica je dvije Nagrade hrvatskog glumišta te Dekanove nagrade Akademije dramske umjetnosti kao i Rektorove nagrade za rad “O objektivizaciji balerine; promišljanja feminističke kritike baleta.“ Diplomski rad - ”Pedagoški odnos kao potencijal promjene u baletnom školovanju“ objavljen je kao znanstveni rad u časopisu za etnologiju i folkloristiku Narodna umjetnost.